Lot 25

(1886, Bârlad – 1940, Bucureşti)

25. Studiu pentru ”Coada la pâine”

Tehnică: tuș pe hârtie de pergament
Dimensiuni: 30,2 x 28,5 cm
Detalii tehnice: semnat și intitulat dreapta jos, cu cerneală albastră: N. N. Tonitza / Studiu pt. coadă

Aceast desen spectaculos are o dublă valență: cea de document provenit din laboratorul de creație al maestrului, având astfel o ocazie rară de a achiziționa o schiță a unei lucrări celebre („Coada la pâine”), aflată în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, în expoziția permanentă. Pe de altă parte e vorba despre valoare estetică în sine a acestui „bozzetto” care are puterea de a surprinde, printr-un desen excepțional, într-o manieră aproape expresionistă, dramatismul personajelor, suferința lor și această imagine a unei umanități îngenuncheate și umilite. Doar din linii simple dar sigure Tonitza surprinde cu toată forța, nu doar dinamica exterioară a personajelor, dar și zbuciumul lor interior.
Lucrarea a participat la expoziția „N.N. Tonitza – Desene inedite din colecții particulare” organizată de Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București – Galeria de Artă a Municipiului București din anul 1998 și figurează în catalogul expoziției la poziția 33 cu titlul „Studiu pentru coadă” și este reprodusă pe coperta IV al catalogului.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea de conservare a loturilor, vă rugăm să ne contactați la numerele afișate pe site.

De la: € 2200
Adjudecat:  2.200