Lot 122

(1908, Lechinţa, Mureş – 1997, Bucureşti)

122. Paradis terestru [1979]

Tehnică: lemn
Dimensiuni: 208 x 58 x 19 cm
Detalii tehnice: semnat pe lateral: Vlasiu

Absolvent al Academia de Arte Frumoase din Cluj, promoția 1930, la clasa profesorului Romulus Ladea, Ion Vlasiu începe să lucreze cu timiditate și scepticism, influențat însă de marii sculptori și succesul acestora la Paris opera sa ia amploare.
”Geometrismul şi elementaritatea artei ţărăneşti încep să joace un rol programatic în configurarea artei sale, fie că e vorba de sculptura sau de pictura pe care începe să o practice sistematic în jur de 1940. Ion Vlasiu alternează cioplitul cu modelajul, sculptura cu pictura, tendinţa spre abstracţia cu valenţe simbolice – seria de Ritmuri din 1933, Stihiile războiului din 1965-1970 sau Paradisul terestru, un ansamblu de sculpturi în lemn traforat şi colorat din anii ’80, cu figuraţia. Este autorul multor portrete şi proiecte de monument ale unor figuri de seamă ale istoriei şi culturii româneşti: Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, Horia, Cloşca şi Crişan, Simion Bărnuţiu, reprezentanţii Şcolii ardelene (mai multe machete de monument), Eminescu, Creangă, Brâncuşi, Bacovia, Sadoveanu, Octavian Goga, Ioan Lupaş, Perpessicius, Clody Bertola, Edgar Papu. ” Ioana Vlasiu (2012)
În Muzeul de Artă Mureş se găsește Galeria Ion Vlasiu (galerie cu expunere permanentă) în care se află circa 50 de opere ale maestrului (pictură și sculptură) reprezentând donația acestuia (96 de lucrări în total) către muzeul orașului său natal. Lucrările expuse la Târgu Mureș fac parte din perioadele de împlinire a creaţiei, de maturitate deplină şi de sinteză, cum ar fi și lucrări din ciclul ”Paradisul terestru”, precum opera prezentată.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea
de conservare a loturilor, 
vă rugăm să ne contactați la numărul: +40 725 390 000

Estimare:  2.000