Lot 101

(1987, Alba Iulia)

101. Portretul filozofului Constantin Noica

Tehnică: fier
Dimensiuni: 228 x 72 x 81 cm

Opera a participat la expoziția personală a lui Darius Hulea ”Outline. Semnul de pe față”, organizată de Elite Art Gallery, în perioada 31 ianuarie – 18 februarie 2017, la București curatoriată de Oliv Mircea. ”Sculptorul nostru nu este un moralist, dar, este totuşi, un clarvăzător lipsit de iluzii şi un profitor al spiritului. Încercând să se cunoască pe sine, cât şi să cunoască lumea în care trăieşte, el îşi devine exterior lui şi lumii lui. Iată de ce sculptorul se dedică atât observaţiei, cât şi introspecţiei, se dedică condiţiei de spectator al propriei sale fiinţe, cât şi al condiţiei altora.” (Oliv Mircea)
Portretele realizate de Darius Hulea înfățișează marile personalități intelectuale ale României și sunt lucrate doar manual din fire de metal sudate între ele.
Prin tehnica și viziunea sa, Darius Hulea, reușește să surprindă complexitatea și expresivitatea acestor minunați gânditori și erudiți români.
”Întreaga activitate se conturează în jurul unui aparat de sudură, a unui ciocan, a unui clește și o multitudine de tije metalice de diferite forme și dimensiuni. Cu aceste instrumente simple încep să îndoi, să bat, să poziționez și să punctez mii de bucăți de sârmă una lângă alta până când aglutinarea lor vor contura în orizont impresia unui detaliu uman sau animal. Analizând toate ideile secolului XX asupra conceptului « Drawing in space » am ajuns să folosesc conceptul «citaționismului» prin fragmente istorice care reflecta acum vibe-ul contemporan. Desenez acum 3D părți ale istoriei neștiute (dispărute) ce trezește publicului anamneze ale trecutului, a Renașterii, a studiului academic asupra formei, într-un material industrial ce apare modelat ușor până la aspectul unui fir de păr. Acum fiecare bucată de sârmă exprimă tușa unui creion lăsat pe hârtie. Diferența este că hârtia devine spațiu iar tușele de creion devin sârme paralele, suprapuse și răsucite în expansiunea formei. Am renunțat la schițele compoziționale pe hârtie, în favoarea schițelor directe din fier astfel provocând eul creator la libertatea continuării sau reconceptualizării unui fragment început și abandonat. În acest univers artistic nu există ciornă sau rebut.” Darius Hulea

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea
de conservare a loturilor, 
vă rugăm să ne contactați la numărul: +40 725 390 000

Estimare:  4.500