Lot 119

(1956, Reșița – 2011, București)

119. Portretul lui Emanuil Gojdu

Tehnică: bronz
Dimensiuni: 34 x 32 cm

Avocatul Emanuil Gojdu a dominat viața socială și politică din Transilvania și Ungaria a secolului al XIX-lea. Născut la Oradea, în anul 1802, a fost figura emblematică și apărătorul comunității românești ortodoxe din Budapesta. Tatăl său era aromân dintr-o familie de negustori înstăriți,
iar mama sa era din Bihor născută Poynar (Poenaru). Un  intelectual și militant înverșunat pentru cultură și educație, Emanuil Gojdu nu era doar unul din cei mai bogaţi oameni din Pesta, dar a îndeplinit şi multe funcții sociale și publice.
„Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud dumnezeirea, căci m-a făcut român; iubirea ce am către Națiunea mea mă îmboldește a stărui în fapta, ca încă și după moarte să erump de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul Națiunii” – Emanuil Gojdu.
Avocatul lasă prin testament o moștenire uriașă României, țară de care era așa de mândru, însă din păcate oficialitățile române pierd această moștenire. În luna martie 2008, Președinția României semna decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului 183/2005 pentru ratificarea Acordului privind înființarea Fundației Gojdu.
Aceast basorelief este proiectul plăcii memoriale ce se află acum pe clădirea Fundației Emanuil Gojdu de la Budapesta.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea
de conservare a loturilor, 
vă rugăm să ne contactați la numărul: +40 725 390 000

Estimare:  800