Lot 39

(1938, București – 2004, Londra)

39. Human Hand (1973)

Tehnică: serigrafie pe hârtie
Dimensiuni: 53 x 43.5 cm
Detalii tehnice: semnat și datat dreapta jos,
cu creion: Neagu P. 1973; numerotat stânga jos,
cu creion: 80/100

Paul Neagu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, făcându-și debutul artistic la Galeria „Amfora” din capitală. Încă din timpul studiilor, a manifestat  o atracție față de arta abstractă și cubism, făcând primele experimente kinetice (în mode clandestin). Stabilit la Londra, din 1969, artistul s-a identificat rapid cu scena emergentă a artelor plastice contemporane occidentale. În 1975, a deschis prima sa expoziție la Muzeul de Artă Modernă din Oxford, eveniment urmat de prezența operei sale în numeroase instituții de prestigiu din lume. În 1972, a înființat „Generative Art Group”, format din cinci membri fictivi, fiecare alias reprezentând o latură diferită a psihicului său creativ.

Inspirat de opera unor artiști sonori pe scena artistică internațională, precum Constantin Brâncuși, Marcel Duchamp sau Joseph Beuys, Paul Neagu a lăsat o operă diversă prin tehnicile folosite: pictură, desen, grafică, fotografie, video, instalații de sculpturi și documentări ale performanțelor sale. Lucrările lui Paul Neagu se află în colecții publice importante, precum Consiliul Artistic al Marii Britanii, Galeria Tate, Muzeul Victoria and Albert din Londra, Galeria Municipală Hugh Lane din Dublin, Fondul Regional de Artă Contemporană din Seine-Saint-Denis, Bobigny, Muzeul de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă din Timișoara, Muzeul de Arte Frumoase din Lausanne, Muzeul de Artă din Philadelphia, SUA, Muzeul Prefectural Tochigi din Japonia.

În calitate de pedagog la școlile de artă Hornsey, Slade și Chelsea, iar din 1976 de profesor asociat la Colegiul Regal de Artă din Londra, a format o seamă de artiști contemporani importanți, precum Anish Kapoor, Antony Gormley, Rachel Whiteread, Anthony Caro, Tony Cragg.

Pentru un artist, „mâna” constituie – după creier – organul creator, care face ca opera să se întruchipeze fizic. Pentru public, organul de percepție al operei îl consituie ochiul (sau, cel puțin, așa a impus experiența de sute de ani a muzeelor și a galeriilor de artă). Prin lucrările sale, Paul Neagu transcende aceste limite, obiectele sale și cutiile tactile invitând publicul la atingere, la simțirea experienței trăite de artist, printr-o cunoaștere experimentală, perceptibilă. Corpul devine, astfel, un mediu în interpretarea evenimentelor ritualice.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea de conservare a loturilor, vă rugăm să ne contactați la numărul:
+40 725 390 000

De la: € 100
Adjudecat:  400