Lot 9

(1942, Iași – 2002, Iași)

9. Conversație

Tehnică: tehnică mixtă pe carton
Dimensiuni: 10,5 x 14,3 cm
Detalii tehnice: semnat dreapta sus, cu negru: Gânju

Prin forța sa de sugestie și prin desăvârșirea lucrărilor sale, Ioan Gânju lasă posterității un mesaj de excepție, o invitație la asumare a destinului și a chemării pentru care era convins că a venit pe pământ.
Dacă ar fi să definim conceptul de „artă pentru artă” am putea spune simplu: Ioan Gânju. A fost un boem autentic, cu singurul țel de a trăi prin artă și pentru slujirea ei; a refuzat să facă altceva decât să picteze sau să mediteze la pânzele sale, dacă nu punem la socoteală scurta sa carieră didactică la Universitatea de Artă ieșeană, acceptată doar cu condiția revenirii la catedră a unor confrați „ejectați” de elanul sindicalist al unor studenți.
Cu un cinism nativ, dar contrabalansat de o bunătate funciară, cu o luciditate dătătoare de fiori anihilată de spiritul său oniric, de lipsa de realism, Ioan Gânju a lăsat artei românești picturi făcute parcă de clonțul unei păsări măiestre care revine de pe alte tărâmuri cu imagini fantastice și culori care împrumută din imponderabilul compozițiilor.

Estimare:  300