Lot 24

(1897, București – 1980 București)

64. Doi sfinți (1924 - 1935)

Tehnică: basorelief, bronz
Dimensiuni: 72 x 35 x 3.5 cm
Detalii tehnice: semnat cu monogramă dreapta jos: Th.CP

Soția artistului Sabin Popp, Theodora Cernat Popp a absolvit Academia Liberă de Pictură (Școala Sfinții Voievozi) din București în anul 1921 sub îndrumarea maeștrilor Jean Alexandru Steriandi și Arthur Verona. Sculptoriță și pictoriță deopotrivă, artista a continuat să studieze toată viață, învățând alături de mari maeștri ai artei plastice românești precum: Cecilia Cuțescu Storck și Ion Jalea.
A participat aproape în fiecare an (între anii 1924 – 1931) la Saloanele Oficiale de Pictură și Sculptură ce se desfășurau la Ateneul Român, dar a avut în cariera sa și numeroase expoziții personale. Operele ei sunt foarte rare, cu precădere pe piața de artă a licitațiilor, motiv pentru care colecționarii, în general, evită să înstrăineze operele artistei.Theodora Cernat Popp a fost atrasă de fizionomia umană, dar și o desenatoare pasionată. Opera ei, insuficient cunoscută, manifestă evidente influențe simboliste, dublată de accente moderniste.
Gipsul după care a fost turnată în bronz această operă a participat la expoziția „Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp, un cuplu de artişti din anii ‘20”, realizată de Adina Nanu și organizată la Muzeul Naţional de Artă al României, în Sălile Kretzulescu, în perioada 22 noiembrie 2019 – 29 martie 2020. Lucrarea în gips este reprodusă în catalogul expoziției. ”Theodora a avut în sculpturile ei acelaşi ţel, eliminând detaliile pentru a pune în lumină, în trăsăturile personajelor biblice sau ale rudelor sau prietenilor portretizaţi, nu expresii trecătoare ci permanenţe.” Adina Nanu.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea de conservare a loturilor, vă rugăm să ne contactați la numărul:
+40 725 390 000

Estimare:  800