Lot 46

(1956, Drobeta-Turnu Severin)

46. Mămica pangolin

Tehnică: bronz
Dimensiuni: 28 x 19.5 x 12 cm

Cu o copilărie limitată din punct de vedere intelectual, crescând într-un cartier de securiști, Alexandru Galai pleacă de acasă să studieze artele plastice la 23 de ani. În anul 1984 devine absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din București la clasa Getei Caragiu. ”În anii ’80, Bucureștiul era frământat de Conceptualism, mișcările de avangardă, instalații, hapeninguri și artă video în underground și festivismul de înmormântări și parastase plătit de regim.
[…] Era o vânătoare teribilă, se ajunsese ca oficial să fie interzis până și nudul și absolut orice expoziție să aibă un motto care să fie congruent cu directivele de partid, și peste toate astea a venit frigul, întunericul și foamea anilor dinspre sfârșitul epocii și mulți nu realizau că e un drum închis.
[…] Și iată-mă pe mine, tot în ideea de a evita sistemul cu cenzura aferentă, descoperindu-mi drumul – sculptura mea cocheta cu oniricul și cu fantasticul, dar se voia absolut o reflecție a morbidului violent și stupid din cotidian. Odată intrat în narațiuni fantastice, nu puteai fi cenzurat, chiar dacă sub paravanul ei ascundeam morala creștină. Lucrasem mult la treaba asta și simțeam nevoia unui personaj care să vehiculeze poveștile mele, iar poveștile din realitate să le trimit în fantastic. Așa au apărut personaje cu trompă sau alte elemente bizare […] și le-am pus în situații greu de acceptat și de sistem, și de morala creștină, am abordat dramatismul aventurii umane și am încercat să-i pun masca inocenței și seninătatea pubertății.”
Petru Alexandru Galai intervievat de Harper’s Bazar, 27 septembrie 2020

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:
Pentru informații în legătură cu starea de conservare a loturilor, vă rugăm să ne contactați la numărul:
+40 725 390 000

Estimare:  1.200