Lot 55

(1943, Brezoi, Vâlcea)

55. Câini vagabonzi și flămânzi

Detalii tehnice: semnat dreapta jos, cu gri: A. Tomaselli
Tehnica: acrilic pe pânză
Dimensiuni: 70 x 100 cm

Această lucrare face parte din ciclul ”Fabule” al Angelei Tomaselli, un subiect stimulant pentru artistă pe care îl întâlnim des pe tot parcursul creației sale. Lucrarea face referire la poezia lui Nichita Stănescu ”La ultimul etaj” și artista transcrie în lucrare următorul vers: ”…oraşul se îndepărtează – înhămat la cîini vagabonzi şi flămînzi”.
Lucrarea este reprodusă în albumul Angela Tomaselli realizat de Asociația Italienilor din România, Ed. RO.AS.IT., București, 2017 la pagina 98.
”Ciclul fabulelor a început cu câinele ăsta, care se răstea la cineva. Mă joc cu linia, într-un fel de dicteu automat suprarealist și apoi îi dau sens, atunci când mi se pare că se apropie de ceva.” (Angela Tomaselli, Asociația Italienilor din România ”Angela Tomaselli”, Ed. RO.AS.IT., București, 2017)
”E vorba de compozițiile alegorice mai ample și animate de un incitant suflu epic și, deopotrivă, polemic, cu destule accente comice și dramatice, unele notate gestual, intempestiv, altele parodic/caricatural, elaborate cu o remarcabilă vervă spectaculară și ludică, înseriate în emblematicele sale cicluri de ”Mitologii subiective” și de ”Fabule”, cu apendicele lor mai recent și aluziv intitulat ”Politi-chiens.” (Corneliu Antim ”Amintirile Angelei Tomaselli”, Ars Longa, nr.6, 2012 )

Estimare:  900