Lot 31

(1963, Drăgănești, Olt)

31. Visul inocenței

Detalii tehnice:
Tehnica: bronz turnat și inox
Dimensiuni: 46 x 31,3 x 13,5 cm

Marian Petre a absolvit în 1987 Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, Facultatea de Artă Plastică, secţia Sculptură, iar din 1996 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
De-a lungul carierei participă la numeroase expoziții personale și colective atât în țară cât și în străinătate, iar în anul
2002 obține premiul al III-lea laSalonul de Artă, Bucureşti.
Sculptor deopotrivă ancorat în tradiţie şi atras de sugestiile şi limbajul vizual (post)modern, Marian Petre lucrează aplicat, consecvent, punându-şi în operă viziunea asupra omului şi a condiţiei sale. Artistul ciopleşte inspirat şi frust lemnul, mai rar piatra, fiindcă materialul său favorit rămâne metalul modelat, bătut, prelucrat la cald ori metalul în combinaţie cu lemnul. Motivul dublului, în ipostaza de cuplu, de androgin perpetuu revine în compoziţiile sale aproape obsesiv. Ce distinge limbajul său plastic de cel al confraţilor de generaţie este punerea permanentă în discuţie a raporturilor dintre plin şi gol. Plase metalice alcătuiesc anatomii sugestive, uneori suprapuse în forme elansate pe verticală. Există în arta lui Marian Petre un om-miez şi un om-plasă, în continuu şi sugestiv dialog cu privitorul. Portretist fin, sculptorul este şi autor al unor busturi de personalităţi de al căror destin se simte atras.
(Luiza Barcan, 2014)

Estimare:  2.500